Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie

Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας
Δικηγορικό Γραφείο

Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας αντιπροσωπεύει ένα αξιόποινο αδίκημα το οποίο, δυστυχώς, είναι αρκετά συνηθισμένο σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα. Εντάσσεται στην κατηγορία των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, μαζί με τον βιασμό, την ασέλγεια, την αποπλάνηση ανηλίκων, τη μαστροπεία, την πορνογραφία ανηλίκων, την αιμομιξία και άλλα συναφή αδικήματα.

Ο νόμος περί προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Ο νόμος περί προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ορίζει τις εξής κυρώσεις: Αυτός που με γενετήσιες χειρονομίες, προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις ή ενέργειες που περιλαμβάνουν την έκθεση των γεννητικών οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή ενός άλλου ατόμου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή. Εάν υπάρχει ποινική δίωξη, απαιτείται έγκληση, εκτός αν το θύμα είναι ανήλικο.

Ο ίδιος παράγοντας τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή εάν το θύμα είναι κάτω των δώδεκα ετών.

Ενήλικος που επικοινωνεί μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων πληροφορικής με άτομο κάτω των δεκαπέντε ετών και με χειρονομίες ή προτάσεις προσβάλλει την τιμή του ανήλικου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν υπήρξε συνάντηση, ο ενήλικος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Αυτός που κάνει γενετήσιες χειρονομίες ή προτάσεις για γενετήσιες πράξεις σε άτομο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλεύεται τη θέση ενός ατόμου που αναζητεί εργασία, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη.

Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας θεωρείται όταν με βάναυσο τρόπο προσβάλλεται η αξιοπρέπεια του θύματος στο γενετήσιο πεδίο της προσωπικότητάς του, με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις.

Διαβάστε:  Συναινετικό Διαζύγιο Οικονομικά 210 3305170

Το αδίκημα αυτό τιμωρείται ως πλημμέλημα, και στη βασική του μορφή ποινικοποιείται με φυλάκιση έως 1 έτος ή χρηματική ποινή. Ειδικές περιστάσεις ή η κατάθεση εναντίον ανηλίκου μπορεί να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης έως 3 έτη. Συνήθεις περιπτώσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας αφορούν μικρόβαρη γενετήσια επαφή, όπως χάδια, παιχνίδια, αγκαλιές. Ωστόσο, για να θεωρηθεί το αδίκημα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο της τέλεσης ασελγούς πράξης. Οι προτάσεις του δράστη μπορούν να είναι είτε ρητές είτε να συνοδεύονται από χειρονομίες που αφορούν ασελγείς πράξεις. Ο δράστης πρέπει να έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει τις αναφερόμενες ενέργειες για να θεωρηθεί ενοχοποιήσιμο.

Δυστυχώς, σήμερα παρατηρείται μεγάλη συχνότητα του εν λόγω αδικήματος, καθώς αυξάνονται οι καταγγελίες, ειδικά από ανήλικους. Συνηθισμένοι χώροι διάπραξης του αδικήματος είναι τα φροντιστήρια, τα σχολεία, οι συλλόγοι και οι χώροι εργασίας. Παρόλο που δεν είναι έγκλημα ίσης βαρύτητας με άλλα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ελευθερίας, οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται σύμφωνα με το νόμο, καθώς προκαλούν σοβαρή ψυχολογική βλάβη στα θύματα, συχνά οδηγώντας τα σε προβλήματα και φοβίες στις μελλοντικές τους κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Ωστόσο, δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να κατηγορούμε ανθρώπους χωρίς αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις το αδίκημα χρησιμοποιείται ψευδώς χωρίς να υφίσταται. Συχνές τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τη μίμηση ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα με σκοπό να αποδείξουν ότι είναι θύματα, καθώς και διαφορές σχετικά με διαζύγια όπου τα παιδιά χρησιμοποιούνται από τους γονείς για να εξυπηρετήσουν σκοπούς σε δικαστικά θέματα. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να εξετάζουμε προσεκτικά τις καταθέσεις των μαρτύρων και των διαδίκων προκειμένου να αποφασίσουμε την ένοχη ή αθωότητα.

Διαβάστε:  Δικηγόρος Ποινικολόγος Πάτρα

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας αποτελεί ένα αδίκημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Πρόκειται για τη βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας του θύματος στο γενετήσιο πεδίο της προσωπικότητάς του με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις. Παρότι η απόδειξη του αδικήματος μπορεί να είναι δυσχερής, οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται σύμφωνα με το νόμο, προκαλώντας ψυχολογική βλάβη στα θύματα και επηρεάζοντας την κοινωνική τους ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Καλέστε μας