Το φθηνότερο διαζύγιο στην Ελλάδα είναι το συναινετικό διαζύγιο, το οποίο μπορεί να γίνει σε συμβολαιογράφο. Το κόστος του συναινετικού διαζυγίου εξαρτάται από τον συμβολαιογράφο, αλλά συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ.
Για να γίνει συναινετικό διαζύγιο, οι σύζυγοι πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λύση του γάμου τους, όπως η επιμέλεια των παιδιών, η διατροφή, η ιθαγένεια, το όνομα, η περιουσία, κ.λπ. Μόλις συμφωνήσουν σε όλα αυτά τα θέματα, υπογράφουν μια συμβολαιογραφική πράξη συναινετικού διαζυγίου.
Εάν οι σύζυγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα τα ζητήματα, τότε μπορούν να προχωρήσουν σε συναινετικό διαζύγιο με τη βοήθεια δικηγόρων. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος του διαζυγίου θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν και τους δύο δικηγόρους.
Το πιο ακριβό διαζύγιο είναι το διαζύγιο με υπαιτιότητα, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο στο δικαστήριο. Το κόστος του διαζυγίου με υπαιτιότητα εξαρτάται από τη διάρκεια του γάμου, τα εισοδήματα των συζύγων και τη σύνθετη των ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν.
Στην περίπτωση του διαζυγίου με υπαιτιότητα, ο σύζυγος που κρίνεται υπαίτιο για τη διάλυση του γάμου μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλει διατροφή στον σύζυγο που δεν κρίνεται υπαίτιο.
Εάν βρίσκεστε στην Αθήνα, μπορείτε να βρείτε δικηγόρους που ειδικεύονται στο οικογενειακό δίκαιο και προσφέρουν οικονομικές τιμές στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Συμβουλές για να κάνετε ένα φθηνό διαζύγιο:
- Προσπαθήστε να συμφωνήσετε με τον σύζυγό σας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λύση του γάμου σας.
- Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, σκεφτείτε να προχωρήσετε σε συναινετικό διαζύγιο με τη βοήθεια δικηγόρων.
- Εάν χρειάζεστε δικηγόρο, ρωτήστε γνωστούς ή συγγενείς για συστάσεις.
- Κάντε έρευνα και συγκριθείτε τιμές πριν επιλέξετε δικηγόρο.
Συνολικά, το κόστος και η διάρκεια ενός διαζυγίου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, και κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Συνιστάται να ζητήσετε την συμβουλή ενός δικηγόρου ή ενός ειδικού στα θέματα διαζυγίου για να κατανοήσετε τις συνέπειες και τις διαθέσιμες επιλογές στην δική σας περίπτωση.
Αρχικά, οι νομικοί εκπρόσωποι των συζύγων δημιουργούν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που καθορίζει τον τρόπο επίλυσης του γάμου, καθώς και τα θέματα που αφορούν τα παιδιά τους, όπως η φροντίδα, η επικοινωνία, η διατροφή και ο τόπος διαμονής τους (αν υπάρχουν παιδιά από τον γάμο τους). Σύμφωνα με τον νόμο, για το διαζύγιο με συναίνεση απαιτούνται δύο νομικοί, ένας για κάθε σύζυγο. Στη συνέχεια, το ιδιωτικό αυτό συμφωνητικό υπογράφεται από τους δύο συζύγους στο ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) και ο υπάλληλος του ΚΕΠ επικυρώνει την αυθεντικότητα των υπογραφών τους.
Μετά από 10 ημέρες από την υπογραφή στο ΚΕΠ, μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία της συμβολαιογραφικής πράξης. Στην αυτή τη συμβολαιογραφική πράξη, οι νομικοί των μερών και οι ίδιοι οι σύζυγοι υπογράφουν μπροστά σε έναν συμβολαιογράφο. Σε περίπτωση που ένας από τους συζύγους δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να παρευρεθεί κατά τη στιγμή της υπογραφής της συμβολαιογραφικής πράξης εξαιτίας προσωπικών λόγων, πρέπει να παράσχει ειδική εξουσιοδότηση στον νομικό που τον εκπροσωπεί, ώστε αυτός να υπογράψει εξ ονόματος του.
Στη συνέχεια, ακολουθεί το στάδιο της εγγραφής της πράξης λύσης του γάμου στη Μητρόπολη όπου είχε τελεστεί ο γάμος των συζύγων. Αυτό κάνετε για να εκδοθεί το διαζευκτήριο και να δοθεί η δυνατότητα στους συζύγους, αν το επιθυμούν, να πραγματοποιήσουν έναν νέο θρησκευτικό γάμο στο μέλλον. Στη συνέχεια, οι σύζυγοι πρέπει να υποβάλουν τη συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου στο ληξιαρχείο όπου είχε καταχωρηθεί ο γάμος τους, προκειμένου να ενημερωθεί η ληξιαρχική εγγραφή και να καταγραφεί ότι ο γάμος έχει λυθεί με βάση τη συμβολαιογραφική πράξη.