Η άσκηση της εξουσίας πάνω στα όπλα αποτελεί μέρος του νόμου περί όπλων, συνδυαζόμενη με την έννοια της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας, παρουσιάζοντας διακυμάνσεις στην ερμηνεία τους. Ο νόμος περί όπλων ορίζει ευκρινώς τι αποτελεί νόμιμο όπλο, χρησιμοποιώντας έναν απλό ορισμό για οτιδήποτε θεωρείται ως τέτοιο στο πλαίσιο της νομικής ρύθμισης. Αν κοιτάξετε το ακόλουθο κείμενο, θα διαπιστώσετε πως το νόμιμο όπλο περιλαμβάνει διάφορα είδη αντικειμένων, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν πυροδοτική και βλητική ικανότητα.
Στο νόμο περί όπλων, μέσω της διατύπωσης “καθώς και οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω αποτελέσματα”, επισημαίνεται ότι τα όπλα δεν περιορίζονται μόνο σε αντικείμενα που εκτοξεύουν σφαίρες ή φυσίγγια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συσκευή που είναι σε θέση να προκαλέσει τραυματισμό ή να προκαλέσει βλάβη στην υγεία των ατόμων ή στα αντικείμενα, ή ακόμα να προκαλέσει πυρκαγιά, θεωρείται όπλο.
Ποια αντικείμενα, όμως, κατατάσσονται ως όπλα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία;
Ας εξετάσουμε, λοιπόν, ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα αντικειμένων που θεωρούνται όπλα σύμφωνα με την νομοθεσία. Στην κατηγορία των όπλων περιλαμβάνονται διάφορα είδη μαχαιριών, εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται στην οικιακή χρήση ή για χόμπι (όπως το κυνήγι και το ψάρεμα), σπάθια, στιλέτα, τόξα, ρόπαλα, μεταλλικές γροθιές, βέλη, ξιφολόγχες, ψαροντούφεκα, σπρέι πιπεριού, μηχανισμοί ηλεκτρικής αποθέματσης και, φυσικά, όλα τα πυροβόλα όπλα και τα κυνηγετικά τυφέκια, όπως πιστόλια, περίστροφα, ημι-αυτόματα και αυτόματα όπλα, κυνηγετικές και πολεμικές καραμπίνες, καθώς και αεροβόλα.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι, στην απαγόρευση της οπλοκατοχής, περιλαμβάνονται όχι μόνο τα όπλα, αλλά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την λειτουργία τους, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για τη βλητική χρήση των όπλων, όπως διόπτρες και φυσίγγια, απαγορεύονται. Ωστόσο, δεν απαγορεύονται τα εξαρτήματα των όπλων που δεν είναι απαραίτητα για τη βλητική τους λειτουργία, όπως οι λαβές κάνης μιας καραμπίνας.
Για την εμπορία όπλων υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί στη χώρα μας. Η εμπορία πολεμικών όπλων είναι παράνομη, εκτός αν έχετε ειδική άδεια και σοβαρούς λόγους για να τα κατέχετε. Οι κάτοχοι κυνηγετικής άδειας μπορούν να αγοράσουν και να κατέχουν λειόκαννα κυνηγετικά όπλα, αλλά όχι ραβδωτόκαννα. Τα αεροβόλα όπλα πρέπει να πωλούνται σε ενήλικες, ενώ τα ψαροντούφεκα σε άτομα άνω των 16 ετών.
Οι νόμιμοι κάτοχοι όπλων υποχρεούνται να τα φυλάσσουν σε ασφαλές μέρος, να αποθηκεύουν τα πυρομαχικά ξεχωριστά και να τα κρατούν αποσυναρμολογημένα. Σε περίπτωση που βρείτε ένα νόμιμο όπλο, πρέπει να το παραδώσετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.
Για την απόκτηση κυνηγετικού τυφεκίου, οφείλετε να δηλώσετε την κατοχή του στην αστυνομία και να υποβληθείτε σε ψυχολογικό και σωματικό έλεγχο πριν την αγορά του.
Συνολικά, η οπλοκατοχή είναι παράνομη χωρίς ειδική άδεια, και η αγορά και κατοχή όπλων ρυθμίζεται αυστηρά από τον νόμο για λόγους ασφαλείας και ελέγχου.
Ο νόμος περί οπλοφορίας ορίζει ότι η κατοχή και χρήση όπλων είναι παράνομη, εκτός αν ο άνθρωπος που τα έχει έχει ειδική άδεια, προηγούμενη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα και υπάρχουν αιτιολογημένοι λόγοι που δικαιολογούν την οπλοφορία. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη σκοποβολή μπορούν να λάβουν άδεια οπλοφορίας, υπό προϋποθέσεις, μετά από συμμετοχή σε αγώνες. Τα εγκλήματα σχετικά με την οπλοφορία, την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή αντιμετωπίζονται ως ανεξάρτητα πλημμελήματα και τιμωρούνται χωριστά από το κύριο έγκλημα που ενδεχομένως να τελέστηκε.
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οργανωμένη εμπορία όπλων ή κρυμμένα όπλα στρατιωτικού τύπου, ο νόμος εφαρμόζει ποινικές κυρώσεις, όχι απλά πλημμεληματικές. Επιπλέον, πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να επιτραπεί η οπλοκατοχή για λόγους αυτοάμυνας, αλλά αυτό θεωρείται επικίνδυνο, όπως φαίνεται από τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας σε ορισμένες περιοχές. Σε γενικές γραμμές, η οπλοκατοχή είναι περιορισμένη και ρυθμίζεται αυστηρά από τον νόμο.