Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie

Δικηγόρος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Δικηγόρος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Δικηγορικό Γραφείο

Δικηγόρος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ψηφιακή εποχή είναι πλέον εδώ. Ενώ έχει προσφέρει οφέλη για όλους, πρέπει επίσης να γνωρίζει κανείς τα μειονεκτήματα αυτής της ψηφιακής επανάστασης. Η μεγαλύτερη κόντρα είναι το ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ! Εξοικειωθείτε με τα είδη των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο μέσα από αυτό το άρθρο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη. Ο υπολογιστής και το διαδίκτυο έχουν αλλάξει τον τρόπο που ακολουθούμε τη ρουτίνα μας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά.

Τα μηνύματα WhatsApp και οι ενημερώσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντικαταστήσει τα γράμματα και τις φυσικές συγκεντρώσεις. Οι συνεδριάσεις διεξάγονται πλέον μέσω βιντεοδιασκέψεων. Τα παιδιά προτιμούν να μαθαίνουν από εφαρμογές και Laptop παρά από βιβλία. Ναι, το Διαδίκτυο έχει κάνει τη ζωή πιο απλή και πιο συνδεδεμένη. Όμως, ως αποτέλεσμα, τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν γίνει επίσης αναπόφευκτο και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό πολύ που το ηλεκτρονικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι πλέον ένας τρόπος εισοδήματος με τάση και άνθηση για ορισμένους!! Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους σχετικά με τα διάφορα είδη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε τη λίστα με τα εγκλήματα που πρέπει να προσέχετε!

Το ηλεκτρονικό Έγκλημα είναι πλέον ένας αυξανόμενος τρόπος εισοδήματος

Δεν προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την επιλογή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ως το ενδιαφέρον της καριέρας σας, αλλά αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά! Γνωρίζατε ότι τα ατομικά κέρδη των απατεώνων από διαφορετικούς τύπους εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο είναι 10-15% υψηλότερα από άλλα παραδοσιακά εγκλήματα; Στην πραγματικότητα, τα υψηλότερα κέρδη μπορούν να ανέλθουν σε χιλιάδες ευρώ το μήνα, ενώ τα άτομα μεσαίου επιπέδου μπορούν να κερδίσουν χρήματα πολύ πάνω από τον μέσο όρο ανά μήνα! Μερικοί απατεώνες του κυβερνοχώρου εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ σε ένα χρόνο διακινώντας απλώς υπεξαιρεμένα δεδομένα! Επιπλέον, τα ετήσια έσοδα από το ηλεκτρονικό έγκλημα θα σας αφήσουν σοκαρισμένους! Οι παράνομες διαδικτυακές αγορές αποφέρουν τα υψηλότερα έσοδα. Ομοίως, η εμπορία δεδομένων και το ransomware παράγουν ετήσια έσοδα σχεδόν 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αντίστοιχα!!!

Διαβάστε:  Αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου

Δικηγόρος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Τι είναι το Ηλεκτρονικό Έγκλημα;

Τι ακριβώς είναι λοιπόν το ηλεκτρονικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο; Και, πώς ταξινομούμε ένα έγκλημα ως «έγκλημα στον κυβερνοχώρο»; Τεχνικά, ένα έγκλημα στον κυβερνοχώρο συνιστά οποιαδήποτε παράνομη ή εγκληματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει μια υπολογιστική συσκευή ή/και το διαδίκτυο. Ο όρος ηλεκτρονικό έγκλημα συνδέεται συνήθως με εγκλήματα που αφορούν άμεσα έναν υπολογιστή ή το Διαδίκτυο. Ωστόσο, περιλαμβάνει επίσης παραδοσιακά εγκλήματα στα οποία χρησιμοποιούνται υπολογιστές ή το διαδίκτυο για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων. Έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι κάθε αδίκημα που περιλαμβάνει υπολογιστή ή υπολογιστική συσκευή. Άρα, το ηλεκτρονικό έγκλημα περιλαμβάνει κάθε έγκλημα στο οποίο ένας υπολογιστής ή πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε αυτόν είναι το μέσο, ​​το αντικείμενο ή ο στόχος του αδικήματος.

Διαβάστε – Ποινικολόγος – Ποια τα καθήκοντα του και πως μπορεί να σας βοηθήσει

Τύποι εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο

Τι είναι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο; Αυτή είναι μια ερώτηση που μπορείτε τώρα να απαντήσετε. Επομένως, είναι καιρός να γνωρίζετε τα διάφορα είδη εγκλημάτων. Ακολουθεί ο κατάλογος των εγκλημάτων, που κατά καιρούς έχουν γονατίσει ακόμα και τα πιο προετοιμασμένα από όλα τα έθνη.

1. Hacking

Η πειρατεία είναι η πράξη εισβολής σε έναν υπολογιστή χωρίς τη γνώση ή την άδεια του χρήστη. Οι χάκερ είναι συνήθως εξειδικευμένοι προγραμματιστές υπολογιστών που έχουν εξαιρετική γνώση και γλωσσών προγραμματισμού. Οι κακόβουλοι χάκερ είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους με λάθος προθέσεις. Υπάρχει μια άλλη μορφή hacking που είναι ΝΟΜΙΜΗ. Το ηθικό hacking είναι νόμιμο hacking. Η ηθική παραβίαση επιτρέπει στον χάκερ, που ονομάζεται επίσης ελεγκτής διείσδυσης, να αξιολογήσει τα κενά και τα τρωτά σημεία σε ένα δίκτυο/σύστημα. 

Διαβάστε:  Εξώδικο

2. Phishing

Οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος περιλαμβάνουν τη χρήση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την εξαγωγή ευαίσθητων πληροφοριών όπως κωδικούς πρόσβασης, ονόματα χρήστη ή οικονομικές λεπτομέρειες. Σε μια απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος, οι απατεώνες μεταμφιέζονται σε αξιόπιστη οντότητα και επικοινωνούν με το θύμα μέσω τηλεφωνικής κλήσης, email, μηνύματος κειμένου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά προσποιούνται ότι καλούν από τράπεζα, τηλεφωνική εταιρεία ή πάροχο Διαδικτύου. Οι απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” συχνά περιλαμβάνουν την εξαπάτηση του θύματος ώστε να κάνει κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο που οδηγεί στην εγκατάσταση ενός κακόβουλου λογισμικού. Υπάρχουν διάφορες μορφές ηλεκτρονικού ψαρέματος, όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα, το SMShing, το Spear Phishing και το Vishing. Όλες αυτές οι φόρμες χρησιμοποιούν κοινωνική μηχανική για να πείσουν το θύμα να μοιραστεί τις προσωπικές του πληροφορίες. Η διαχείριση των Social Media, χρίζει προσοχής.

Κατάλογος Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων

Εκτός από τα προαναφερθέντα είδη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, υπάρχουν πολλά άλλα και νέα προστίθενται καθημερινά. Δείτε παρακάτω τα άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο που πρέπει να γνωρίζετε. 

  • Κυβερνο παρακολούθηση
  • Κλοπή ταυτότητας
  • Cyber ​​Bullying
  • Διαδικτυακή κατάχρηση
  • Κυβερνο δυσφήμιση
  • Data Diddling
  • Κλοπή Δεδομένων
  • Βομβαρδισμός μέσω email
  • Ηλεκτρονικό Ξέπλυμα Χρήματος
  • Πειρατεία λογισμικού

Συμβουλές για την πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που πρέπει να γνωρίζετε

Οι παραπάνω ενότητες σας έδωσαν μια επισκόπηση των διαφόρων τύπων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Η παρακάτω ενότητα θα σας δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Αποφύγετε να έχετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς. Να χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που έχουν συνδυασμό αλφαβήτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Αποφύγετε να τα γράψετε ή να τα αποθηκεύσετε σε μέρος όπου μπορείτε να τα ανακαλύψετε εύκολα. Είναι καλή πρακτική να συνεχίζετε να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε τακτική βάση.

Διαβάστε:  Αγορά Ακινήτου - Πως ένας δικηγόρος θα σας λύσει τα χέρια

Ασφαλίστε τον υπολογιστή, φορητούς υπολογιστές και τα smartphone σας

Ενεργοποιήστε το τείχος προστασίας στις υπολογιστικές συσκευές σας, καθώς προσφέρει το πρώτο επίπεδο άμυνας στον κυβερνοχώρο από κακόβουλες επιθέσεις. Εγκαταστήστε ένα αυθεντικό λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή και το smartphone σας. Επίσης, συνεχίστε να το ενημερώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εγκαταστήστε λογισμικό anti-spyware και ενημερώστε το τακτικά για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής. Αν τρέχετε κάποια διαφήμιση στο Instagram και έχετε κάρτες πληρωμών, τα συστήματα σας πρέπει να είναι ασφαλή.

Προστασία ευαίσθητων δεδομένων

Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση για τα ευαίσθητα αρχεία στον υπολογιστή, το Laptop ή το κινητό σας που περιέχουν οικονομικά ή προσωπικά στοιχεία. Βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων και δεδομένων σας σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι τα αποθηκεύετε σε διαφορετική τοποθεσία. Πλέον οι εταιρείες ανάκτησης δεδομένων, αναλαμβάνουν δεκάδες τέτοιες υποθέσεις καθημερινά. Η ανάκτηση δεδομένων από raid είναι επίσης μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μην ανησυχείς! Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις λογαριασμού όλων των προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν οριστεί ως ιδιωτικές. Μην κρατάτε το κινητό ή το αναγνωριστικό email σας δημόσια ορατό στο κοινό. Να είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες/φωτογραφίες που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο. Τακτικές ενημερώσεις συστήματος Μην αγνοείτε τις ενημερώσεις συστήματος. Κάντε συνήθεια να διατηρείτε ενημερωμένα το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές σας. Απενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις για να αποφύγετε πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε περιττό λογισμικό/εφαρμογές.

Ασφαλίστε το δίκτυο WiFi σας

Να θυμάστε ότι ένα ανοιχτό ασύρματο δίκτυο είναι επίσης μια πιθανή πύλη για χάκερ και απατεώνες στον κυβερνοχώρο. Είναι επίσης δυνατή η εκτόξευση επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού και ιών μέσω εγχώριων δικτύων WiFi, εάν δεν είναι σωστά ασφαλισμένα. Επιπλέον, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνδέεστε σε δημόσιο hotspot ή WiFi. Αποφύγετε τη συμμετοχή σε οικονομικές συναλλαγές ή την ανταλλαγή εμπιστευτικών δεδομένων σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Συμπερασματικά

Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι πλέον στις ζωές μας. Ο δικηγόρος ηλεκτρονικού εγκλήματος Ιωάννης Μπούρας είναι δίπλα σας ανθρώπινα και με αμεσότητα. Η προστασία πλέον των δεδομένων σας πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Καλέστε μας